[Hjem] [Om oss] [Kontakt oss] [Film & form]

 

 

 

Noen hovedpunkter fra boka:

Her kan du kjøpe boka

1. Bare tilfeldigheter gjorde at ikke briter og franskmenn sto i Norge før tyskerne april 1940. Krigsveteranen John Gritten – nestoren i det britisk/franske veteranmiljøet som hvert år har gjestet Namsos og etterhvert også Innherred rundt 17. mai – skriver åpenhjertelig og avslørende om kappløpet mellom britene og tyskerne. Han ble selv vitne til i alt to forsøk fra britisk side som forsøkte å frakte britiske styrker til Trøndelag og Norge FØR 9. april.

2. Britene har i etterkant forsøkt å skyve mye av skylden for bombingen av Steinkjer, Namsos og andre norske byer over på franskmenn. Britene har vist til at de kom i ly av natta og holdt seg skjult på dagtid, mens franskmenn kom på dagtid og skjøt etter tyske speiderfly, noe som avslørte at det sto allierte styrker i Trøndelag. Dette er tøys. En rekke britiske, amerikanske og internasjonale aviser skrev åpenlyst om det norske felttoget før 5400 franske og britiske styrker ble landsatt i Namsos. Tysk etterretning hadde dessuten snappet om radiotrafikk om britenes planer allerede 12. april – altså to dager før de første britiske styrker ble satt i land.

3. Nye tyske kilder viser at slaget om Trøndelag hadde høy prioritet i Tyskland. For første gang har vi oversatt og bearbeidet tyske piloters egen beretning om kampene. Flere av dem var blant Tysklands beste piloter og hadde bakgrunn fra den brutale krigføringen i Spania (Guernica) og Polen. Etter kort tid i alliert fangenskap gjorde de alle karrierer i Vest-Tysklands luftvåpen.

4. En av de interessante karakterene i denne boka er Peter Fleming – bror til spionforfatteren Ian Fleming som skrev bøkene om James Bond. Mange mener at Ian brukte sin bror Peter som modell for Bond-karakteren. Peter Fleming var den første av britene som kom til Trøndelag og skulle forberede den britisk/franske ilandsettingen. Han ble i Namsos vervet til en topphemmelig styrke som skulle operere bak linjene i tilfelle Hitler gjorde alvor av sin plan om å okkupere deler av England.

5. Trøndelag ble åstedet for det første landslaget mellom allierte og tyskerne i Den andre verdenskrig. Helt presist skjedde det første slaget på Krogs gård. Som tittelen også vitner om, ble også Trøndelag åstedet for britenes første store retrett – 5400 soldater ble evakuert i løpet av 3. mai 1940. Kort tid etter måtte britene evakuere nærmere 350 000 allierte soldater fra det franske stedet Dunkirk.

6. De brutale kampene mellom allierte skip og tyske fly skjedde kontinuerlig i siste halvdel av april og begynnelsen av mai. Tyskerne var overlegne i lufta, men de allierte skipene bet godt i fra seg. Likevel mistet de en rekke skip – fem i Namsenfjorden og to vest for Vikna. John Grittens skildringer er rystende lesning og vitner om hvilke uhyrlige valg som må gjøres i krig. Det er sjelden man leser slik historie fra sitt eget hjemområde.